Elavtal
student

Bästa studentrabatterna i maj för elavtal

På Elavtalerbjudande.se har vi samlat månadens bästa studentrabatter för elavtal. Spara hundralappar när du byter till ett förmånligare elavtal.
elbolag
hus
1
Fortum-Logo

1. Fortum Student

Rörligt Elavtal

Jämför elavtal för studenter

Som student behöver du ofta hushålla med pengarna, och därför är det extra bra att spara in på kostnader som är relativt enkla att påverka. Kostnaden för el är just en sådan. Genom att byta elbolag, omförhandla eller förnya ditt elavtal kan du utnyttja erbjudanden som energiföretagen har för studenter.

Elföretagen har nämligen ofta riktade kampanjer där de erbjuder studentrabatter till nya eller befintliga kunder. Detta kan på lite sikt spara in en stor slant som kan användas till roligare ändamål.

Finns det elavtal för studenter?

Studenter har ofta möjlighet att välja mellan ett antal attraktiva elavtal erbjudanden som är riktade till denna specifika grupp. Elbolag ser i studenter möjligheter att i tidigt stadie skapa en positiv kundrelation som de sedan hoppas på att bli långvariga kunder. Några exempel på elavtal studenter kan teckna just nu är hos Fortum, Vattenfall, Göta Energi och Eon.

Vad är ett bra elavtal för studenter?

Till skillnad från större hushåll och villaägare hamnar studenter generellt sett i kategorin hushåll med låg elförbrukning så som pensionärselavtal. Detta för att boendeformen mest är lägenheter (delad eller egen) eller korridorsrum, vilket gör att elförbrukningen är på en väldigt låg nivå. Genom en låg elförbrukning minskar betydelsen av storleken på påslaget och mer vikt bör läggas på rabatten på själva avgiften.

Ett bra elavtal för studenter borde därför fokusera på just en låg fast avgift, men eventuellt även på el från förnybara källor då det generellt brukar anses vara viktigare för studenter än jämfört med resterande kundgrupper.

Att tänka på när du jämför elavtal

Låg avgift är viktigare än påslag

Rabatt på årsavgiften utgör merparten av den fasta avgiften av elkostnaden för studenter som generellt sett har en låg elförbrukning. Att som student leta efter elavtal där studentrabatten är i form av sänkt årsavgift är därför mest lönsamt. Den totala årliga totala rabatten (kr) får du enkelt fram genom att ta och multiplicera rabatten på månadsavgiften (kr/mån) med antal månader (mån). Rabatt på månadsavgift (kr/mån) * Antal månader (mån) = Årlig total rabatt (kr)

Rörligt pris är antagligen det bästa

I valet och kvalet mellan rörligt och fast pris så handlar det främst om hur förutsägbara du vill att din elkostnad ska vara kontra högst chans för lägsta möjliga pris. Som student är budgeten visserligen begränsad, men då den stora majoriteten studenter lever i små lägenheter, delade lägenheter eller i korridorsrum så är elförbrukning ofta väldigt låg. Risken att du genom att välja rörligt pris får betala mycket mer än ett elabonnemang tecknat med fast pris tenderar därför att vara väldigt låg. Vi skulle därför säga att rörligt pris oftast är rätt val för studenter.

Elavtal med fri sommaravgift

Ett annat alternativ för elavtal för studenter kan vara att slippa betala den fasta avgiften under sommaren. En hel del studentboenden har fri hyra under sommaren, eftersom många bor i andra städer än staden de studerar i. Många studerande passar då ofta på att åka hem till hemstaden över sommaren för att vara där och sommarjobba eller hälsa på familj eller vänner. Ett elabonnemang där du slipper betala under sommaren kan därför sätta en liten extra guldkant på tillvaron när du är hemma och hälsar på.

Behöver man ha ett elavtal i en studentlägenhet?

De flesta studenter behöver, trots att de bor i en studentlägenhet, teckna ett elavtal. I vissa fall ordnar hyresvärden med detta, ofta för korridorboende. Vad som gäller i ditt fall är lättast att klargöra med din hyresvärd.

Hur mycket kostar el i en studentlägenhet?

Hur mycket elen kostar beror på vilket elabonnemang du har och hur mycket el du förbrukar. I genomsnitt kan du räkna med att en liten lägenhet ligger på en årsförbrukning runt 2000 kWh. Med en genomsnittskostnad på ca 218 öre/kWh (totalkostnad) så blir årliga kostnaden 4360 kr.  Med en förbrukning lägre eller högre än 2000 kWh/år och en annorlunda genomsnittskostnad så ser resultat naturligtvis annorlunda ut.

Bör jag ha rörligt eller fast pris som student?

Historiskt sett har ett rörligt elpris mestadels varit billigare, men du riskerar att det plötsligt kan bli lite dyrare någon månad om elpriset går upp kraftigt.

På det stora hela blir effekten troligtvis ändå begränsad, då den rörliga delen av elkostnaden inte står för en majoritet av elräkningen, detta speciellt då du som student förbrukar relativt lite el generellt sett.

Elavtal med studentrabatter

Det finns ofta ett antal olika elhandelsbolag som erbjuder studentrabatter vid tecknande av elavtal, oavsett om du pluggar i Stockholm, Uppsala, Lund eller någonstans i övriga Sverige. Nedan finner du 

Fortum studentrabatt

Fortum erbjuder ett attraktivt erbjudande för elavtal för studenter i nuläget. Kampanjen innebär att du som student slipper den fasta månadsavgiften i 12 månader (första året) och samtidigt vid tecknande av nytt elavtal bjuder de på sommar-elen, dvs. även fri el under månaderna juni, juli och augusti.

Sammanfattning av studenterbjudande

Som student är det viktigt att hålla i slantarna, och därför är det bra att leta efter bra erbjudande för elavtal med studentrabatt. Prioritet borde vara att ha en låg fast avgift, då elförbrukning hos studenter oftast är låg.

Om du som student vet att du troligen kommer att tillbringa sommaren på annan ort än i ditt studentboende, kan det vara fördelaktigt att hitta kampanjer där sommarmånaderna är fria från fasta avgifter.

Avslutningsvis, tänk på:

  • Leta efter elabonnemang med studenterbjudande
  • Låg fast avgift
  • Gärna fria sommarmånader

Frågor och svar om studentavtal

Ett elavtal för student är helt enkelt ett vanligt elavtal, men med tillfälliga fördelaktiga villkor vid tecknande om du är student.

Det enkla svaret är för att du som student ofta får extra bra erbjudanden som gör att ditt elavtal kan bli betydligt billigare jämfört med andra kunder.

Precis som med elavtal för alla hushåll handlar det främst om din elförbrukning, men även prioriteringar angående miljöval och fast eller rörligt elpris.

Precis som med elavtal för alla hushåll handlar det främst om din elförbrukning, men även prioriteringar angående miljöval och fast eller rörligt elpris.

På Elavtalerbjudande.se använder vi cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du också vår cookiepolicy